Formel 1

Extremsporten Formel 1

Har du också funnit dig bänkad framför TVn när de snabba Formel 1 bilarna susar förbi. I så fall kan vi berätta att du är en av många som funnit kärleken till Formel 1. Kanske är det så att du alltid varit en fan, eller så är det en nyfunnen kärlek till denna populära extremsport. Oavsett just din anledning så är det en fartfylld sport på fyra hjul som fått en helt ny och större publik.

Historien bakom extremsporten

Formel 1 är kanske en av de kändaste formerna av racing. Namnet Formula refererar till de bestämda regler som måste följas, det vill säga som bilarna måste följa, vid ett lopp. Reglerna var bestämda många år före de officiella tävlingarna startade 1950, det blev nämligen framskjutet på grund av andra världskriget. Innan dess körde man race men utan en officiell tävling på det sättet som man gör idag. Formel 1 har sitt ursprung i Europa och den första Grand Prix gick av stapeln, 1950 på Silverstone Circuit i England. Vinnaren det året var Giuseppe Farina i sin Alfa Romeo. Även om sporten i sig är sig lik så har mycket hänt sedan man körde den första Grand Prix. Allt från antalet race man kör till vilka motorer bilarna har använt och mycket mer.

Hur går Formel 1 till?

Under en så kallad säsong finns det ett visst antal Grand Prix som genomförs. En Grand Prix helg består av tre olika moment, det första momentet är test omgångar. Testomgångarna, som det finns tre av under helgen, är till för att förarna ska få lära känna banan. Det är också en tid då stallet, dvs där bilarna byter däck och fixar bilen under ett race, har möjlighet att se till så att bilen är i sin bästa form för att klara av att köra banan dom befinner sig på. Efter dessa tre testomgångar kommer sedan kvalificeringsloppet. Där tävlar man om hur man ska starta under det riktiga loppet, dvs först i mål, för vid start. Den sista delen av Grand Prix-helgen så genomförs det riktiga och viktiga Grand Prix-loppet. Under det loppet samlar såväl förarna som bilarna poäng där vinnaren får mest poäng och sedan i fallande ordning. Efter att alla lopp genomförts under säsongen så sammanställs alla poäng och man har en vinnare.

De snabba bilarna

För den som inte kan så mycket om bilar generellt så kan man ändå enkelt ändå se de stora skillnaderna. Det finns ett säte, det vill säga för en förare, bilen är låg och här inget tak, detta för att föraren snabbt ska kunna ta sig både in och framför allt ur bilen. Bilarna i Formel 1 är också de snabbaste bilarna inom just racing och man kan komma upp i en hastighet där man kan känna hela sju stycken g-krafter. Några av de mer kända bilarna idag är gjorda av bland annat Mercedes, Ferrari och Alfa Romeo, men även bilar av Red Bull (Oracle).

Kör Formel 1

Är det så att du känner att det vore kul att köra Formel 1? Kanske drömmer du dig bort till de olika banerna, kanske för att heja på din favorit eller för att du själv drömmer om att få sätta dig bakom ratten? Vi har Formel 1 upplevelserna som verkligen kommer att kunna fylla ditt behov. En av våra storsäljare är att köra Formel 1 i en av världens mest avancerade simulatorer. Simulatorn har vunnit en massa förar- och konstruktörs VM under de senaste åren och liknar den simulator som Formel 1-förare övar i inför varje Grand Prix. Bilen, eller ja simulatorn, som man får köra är Lewis Hamilton och Valtteri Bottas 2021 Mercedes-AMG F1 W12E och i cockpiten finner du reglage som i deras riktiga bilar. Själva körningen sker på den klassiska Monzabanan i Italien, dom också är Ferraris hemmabana. Hela banan är 3D-scannad vilket betyder att banan är en exakt replika av Monza, samt att du kommer känna varje litet gupp.

 

Förutom den häftiga Formel 1-simulatorn har vi även upplevelserna Kör Formel 1 och Formel 1 Premium. I dom upplevelserna får man som förare får välja mellan att köra Formel 1 – Mod Williams FW29 eller Formel Renault 2000 på Anderstorp Raceway. Banan är helt unik när det kommer till motorsport då Sverige arrangerade Grand Prix på banan hela 6 gånger under 1970-talet. Här garanteras du en riktig heldag i ren Formel 1-anda.

Andra upplevelser inom motorsport

Vi har nästan alla upplevelser man kan tänka sig när det kommer till motorsport. Här kommer några av våra upplevelser som ger en allt från härliga sträckor till spännande utmaningar.

  • Top Gear Airfield – maxa farten i några av världens häftigaste bilar.
  • Terrängkörning Jeep – testa körkunskaperna på en utmanande hinderbana.
  • Gokart Racing – för dom som vill utmana vännerna bakom ratten.
  • Kör Ferrari/Lamborghini Plus – välj bil och visa upp ditt nya vrålåk.
  • Kör Speedway – en maxad körupplevelse på två hjul.
Rösta på detta inlägg