Upplevelserna som ökar livsglädjen

Upplevelserna som får dig att må bättre

Det är väl ändå så att de första månaderna på året är de tråkigaste månaderna på ett hela året. De följer efter december som ändå bjuder på upplysta fönster och gator och avslutas med pampiga fyrverkeri, sedan blir det tyst och mörkt igen. När det nya året börjar känns det mest som att man sitter och längtar efter våren, solen och aningens varmare dagar. Har man tur kanske man har något att fira eller se fram emot innan våren tar vid. Det kan göra mycket med så väl livsglädjen som livskvaliteten. 

Ens livskvalitet och innebörden av vad det är för en själv är beroende olika faktorer som oftast är i konstant förändring. Vad som behövs och vad som är viktigt är troligen olika för alla. Det kan vara allt från umgänge till hur många soltimmar man lyckas klämma in i vardagen. Även om livskvaliteten för många förbättras av olika saker, så finns det alltid potential till förbättring. Som saker att göra, uppleva eller förändra för att livet under dessa månader både ska bli och kännas bättre.

Umgås med nära och kära

Vilka personer som ingår i din krets av nära och kära är det bara du som vet. Det kan vara allt från familjemedlemmar till kompisar eller arbetskollegor. Att ha folk i sin omgivning som man trivs med skapar en gemenskap och en tillhörighet som kan öka ens välmående. Dessa typer av relationer kan öppna upp möjligheten att dela med sig, samt få stöd i saker som annars kanske känns jobbigt. Det ger också plats för glädje och härliga stunder tillsammans. Relationer man har med nära och kära är inte alltid något som bara kommer av sig själv, det är relationer man måste vårda. Varför inte planera in en kompisdejt under dessa gråa månader och gör något trevligt ihop.

Njut av god mat och dryck

 

Utöver det vanliga tjatet om en välbalanserad kost och så vidare finns det många fördelar som kommer med mat och dryck. Nya smakupplevelser med spännande texturer kan skapa en nyfikenhet och lämna en positiv känsla. Det finns även saker man kan äta och njuta av som sägs skapa lycka i både kropp och knopp. Choklad är till exempel en grej man kan unna sig lite extra under dessa mörkare månader. Choklad innehåller bland annat tryptofan, en byggsten till glädjeämnet serotonin som under kortare stunder kan få oss att må bättre. Och med ett bättre mående kommer också ökad livsglädje.

Gör något kreativt

Att göra något kreativt kan för många kännas som något väldigt svårt. Kanske för att man inte tycker att man är tillräckligt duktig för att ens försöka. Men det handlar inte om att vara bra eller dålig på det, det handlar om att uttrycka sig med något annat än vad man är van vid. Är du den som tycker att det är svårt eller tar emot, starta spontandans i vardagsrummet, måla sträckgubbar i reklambladet eller sjung i duschen. Gör det till en vana och våga dig sedan på större projekt, det sägs vara bra för stress samt öka ens självförtroende.

Njut av naturen och frisk luft

 

Visste ni att det räcker med 20 minuter solljus om dagen för att få tillräckligt med D-vitamin? Det låter ju inte så svårt, men när solen inte dyker upp på flera veckor blir det svårt. Dock skadar det inte att ta sig ut på en promenad på lunchen eller spendera en dag närmare naturen. Man behöver absolut inte gå så långt som att skogsbada, men att komma ut och känna tystnaden och lugnet kan ha en enormt positiv påverkan på välmåendet.

Fysisk aktivitet

Det är sedan gammalt, och kan låta så enormt tråkigt. Men bland saker och upplevelser man kan göra för att komma igång med fysisk aktivitet för välmåendet så finns det både enkla och roliga saker att hitta på. Fysiskt aktivitet släpper också lös endorfiner som har en enormt positiv påverkan på kroppen. Exempelvis kan den hjälpa till att minska stress samt påverka sömnen till det bättre. Två grejer som absolut är viktiga och garanterat ökar livskvaliteten.

Upplevelserna för alla tillfällen

Hos oss är det en självklarhet att våra upplevelser både ska skapa och ge glädje. Och om detta ovan är det ultimata receptet så har vi upplevelser som kan bocka för alla delar. Så fyll på där det behövs, och checka in med dina nära och kära vad just de behöver för att hitta lite extra livsglädje såhär under vinterhalvåret.

Upplevelserna som ökar livsglädjen:

Rösta på detta inlägg