En smakrik upplevelse

ost---vinprovning

Flyga helikopter, tandemskärmflyg, flyboard och köra Ferrari. I sällskap med de något mer adrenalinstinna upplevelserna kändes ost- och vinprovning lite malplacerad, men då jag aldrig varit på varken ost- eller vinprovning så var jag förväntansfull när jag kom fram. Synen som mötte mig måste vara varje ostälskares dröm; hyllmeter fulla med ostar av alla de slag.

ost

I ett mysigt källarvalv under butiken hade det dukats upp med vinglas och ostfat täckta av glaskupor.

Just denna gång var det två olika getostar, två ostar från Gouda och en blåmögelost som skulle provas, tillsammans med tre olika viner. Kombinationerna var lika läckra för smaklökarna som fallskärmsflygningen var för äventyrssinnet. Både vinerna och ostarna hade en egen smak, och när de kombinerades uppstod en helt annan och ny smak. Getosten bytte karaktär när den blandades med vitt vin, och den två år lagrade Reypenaern som i sig var fantastisk lyftes till nya höjder när den sköljdes ner med ett kraftigt rödvin. Förutom smakupplevelsen fick jag också lära mig hur jag ska tänka när jag matchar vin och ostar. Till exempel ska en getost aldrig serveras med rödvin, då det ofta uppstår metalliska smaker i blandningen. Istället ska man satsa på ett syrligt vitt vin. Eller varför inte champagne? Ost- och vinprovningen är ett äventyr för smaklökarna, och jag blev så inspirerad att jag köpte med mig lite ost hem!
owst2

Rösta på detta inlägg