Tips och idéer för en lyckad babyshower

Babyshower är en amerikansk tradition som tagit sig till Sverige – och det med storm! Kan du knappt bärga dig inför din väns första bebis? Kanske är du själv en blivande moster, faster eller kanske gudmor? Då är det dags att börja planera en riktigt fin babyshower för din vän! Idag finns ett stort kalasutbud av dekorationer, ballonger och annat pyssel som kan göra er babyshower till någon utöver det vanliga. Välj själv hur extravagant ni vill hålla det, men se till att inte glömma blöjtårtan!

Hur går en babyshower till?

En traditionell babyshower går ut på att överraska den blivande mamman genom att samla hennes närmsta vänner och familj på ett stort tårtkalas med babytema. De flesta brukar ta med sig en present, antingen till bebisen eller till den blivande mamman, låta deltagarna gissa när bebisen kommer och leka några lekar.

Vanligtvis är det bara kvinnor som deltar på en babyshower, vilket kanske kan kännas en aning omodernt för många av oss här i Sverige som värnar om vår jämställdhet. Det kan dock vara lättare att ta till sig när man får veta att ursprungstanken med att enbart samla kvinnliga vänner och familjemedlemmar är för att de ska dela med sig av sina egna erfarenheter av graviditet och förlossning till den blivande mamman.

Babyshower-tårta

En av de viktigaste detaljerna för en lyckad babyshower är tårtan. Men då menar vi inte en tårta som man kan äta, utan en blöjtårta- en tårta uppbyggd av en massa av den minsta storleken blöjor!

Bygg en blöjtårta

Du rullar ihop blöjorna till avlånga rullar och fäster dem i cirklar runt en stomme av förslagsvis toarullar, i tre nivåer. Knyt fina färgglada band runt tårtan och addera små nappar, tvättlappar, gosedjur eller andra små tillbehör och – voíla – en toppenfin blöjtårta! På Youtube finns massor av instruktionsvideos om hur du bygger en blöjtårta steg för steg.

Blöjtårta

Tips på unika presenter att ta med till en babyshower

Den blivande mamman kommer troligtvis bli överöst av presenter, kanske framför allt till bebisen, under sin babyshower. Hur kan du se till att din gåva känns unik? Att skaffa barn är på många sätt fantastiskt, men det betyder också att livet förändras drastiskt. Vårt bästa tips är därför att ge bort en present som kan få den blivande mamman att uppleva något utanför babybubblan och få en paus från föräldrarollen en tid efter att bebisen har kommit.

Varför inte erbjuda dig själv som barnvakt och skicka morsan på dagspa eller manikyr? Du kan också välj bland våra mysiga upplevelser i kategorin avkoppling & romantik om du istället vill ge båda föräldrarna lite gemensam egentid. Vi garanterar att en sådan gåva blir långt mycket mer uppskattad än ytterligare en body eller babyfilt! 

Babyshower lekar

En klassisk gissningslek är att låta deltagarna gissa exakt vilken tidpunkt som den lille tittar ut, vikt, längd och, om man inte redan vet, vilket kön hen är. En annan vanlig aktivitet är att be deltagarna ta med en babybild på sig själva och låta den blivande mamman (och ev. pappan) att gissa vem som är på bilden.

Gissa bajset

En rolig babyshower-lek (dock inget för den äckelmagade) är att smälta några olika sorters choklad, servera i blöjor och låta mamman ”gissa bajset”. Fnissattack garanteras!

Fyra tips till dig som planerar en babyshower

  1. Börja i tid! Att planera ett fint kalas tar alltid längre tid än du tror. Se till att ha marginaler för oväntade händelser!
  2. Utse en kalaskommité på max tre personer och bestäm tid, plats och upplägg för babyshowern, och fördela ut de viktigaste arbetsuppgifterna mellan er. Bjud sedan in resten av deltagarna (i god tid, såklart). Ju fler kockar desto större soppa, heter det ju.
  3. Glöm inte att bjuda in vänner till den blivande vännen som du kanske inte känner så bra. Det kan vara gamla skolkompisar, grannar eller en kusin. Alla vill ju vara med och fira!
  4. Anordna kalaset hemma hos dig, en annan nära vän eller kanske hemma hos den blivande mammans föräldrar. En höggravid tjej har varken lust eller ork att städa undan efter ett stort kalas i hemmet bara några veckor innan BF.

Tips till baby shower

Visste du att…
… Det är bara för första barnet man anordnar en babyshower. Har mamman ett eller flera barn sedan innan kallas kalaset istället för ”baby sprinkle”.

Gör er babyshower personlig

Tycker du att idén med babyshower känns lite väl amerikansk, men vill ändå ha ett kalas? Det finns många sätt att göra bebisfesten lite mer personlig. Bjud till exempel med pappan och era eventuella respektive på en mysig baby brunch, anordna grillkväll hemma i trädgården och bjud på varmkorv och alkoholfri öl eller varför inte skippa fikat och gör som självaste Beyoncé- anordna en stor push party-fest!? Det finns inga rätt, fel eller måsten – det viktigaste är att den blivande mamman känner sig uppvaktad och att de närmsta är samlade.

Lycka till önskar vi på Live it!

Tips och idéer för en lyckad babyshower
4.5 (90%) 8 vote[s]