Att välja rätt vin till rätt sammanhang kan kännas som en hel vetenskap. Ärligt talat, hur många gånger har du inte valt vin baserat på att flaskan var fin? Vore det inte roligt att ha lite mer kunskap om vin, så att du kan glänsa framför svärmor nästa gång? Att gå på vinprovning är ett utmärkt sätt att lära sig mer om vin och träna upp sina smaklökar. Det är dessutom en bra sällskapsaktivitet att göra tillsammans med likasinnade vänner.
En vinprovning går ut på precis vad det låter som: att prova vin. Du ska genom att titta, dofta och smaka på vinet analysera det och formulera vad du upplever. Lättare sagt än gjort kanske, men det bästa är att du blir bättre på det ju mer du övar! Det är vanligt att en vinprovning har ett tema, till exempel ett land, en druvsort eller en vinregion. Ofta är den antingen öppen eller blind. En öppen provning innebär att du får veta vilka viner det är som ska provas, en blind att du måste gissa. När provningen börjar får du ett protokoll, ett glas vatten och eventuellt ett tilltugg som ost, choklad eller lakrits. Sedan är det bara att köra igång!
Men vad letar du efter egentligen?
Att veta vad du ska vara uppmärksam på när du smakar på vinet är inte helt lätt. Våra smaklökar sitter på olika delar av tungan och kan bara upptäcka fyra smaker; sött, surt, salt och beskt. Andra smaker och nyanser du känner är en kombination av dessa. Se därför till att snurra runt vinet i munnen så att alla dina smaklökar får en chans att uttala sig. Sörpla gärna lite för att syresätta vinet, för ytterligare smakhöjare.
Några varningens ord. Det finns några uttryck som man bara inte använder vid en vinprovning. Till exempel ”luktar” inte vin, varken illa eller gott, utan det ”doftar” eller har en viss ”arom”. Men det är inte konstigt om du känner dig lite begränsad i ditt ordförråd när du ska beskriva dina doft- och smakupplevelser. Därför följer här ett snabblexikon: Vinprovning A-Ö.
Aromatisk – Vin med tydlig druvkaraktär. Ofta en beskrivning av unga och fruktiga viner som Sauvignon Blanc och Riesling.
Balanserat – Vinets olika delar fruktsyra, strävhet (rött vin), sötma (vitt vin) och alkohol bör bilda en bra balans. Obalanserat vin kallas också ”grovt” eller ”kantigt”.
Bersåvin – Vin som är för sött för att drickas till mat, men inte tillräckligt sött för att användas som dessertvin. Kallas också ”sällskapsvin”.
Beskt – Den beska smaken uppstår av något som kallas tanniner. I stället för beskt säger man att vinet är strävt eller kärvt.
Bärigt – Vin med doft och smak av bär, mörka (blåbär, svarta vinbär) eller röda (vinbär, hallon).
Cabernetkaraktär – Arom och smak av druvan Cabernet Sauvignon. Liknas ofta vid en smak av svarta vinbär eller cederträ.
Ekfatkaraktär – Arom och smak som vinet får av lagring på ekfat. Fatkaraktären påminner ofta om vanilj, smörkola eller nysågat trä.
Fruktsyra – Fruktsyra finns i frukter, bär och druvsaft och ger vinet dess syrlighet.
Fyllighet – En beskrivning av vinets intensitet och känsla i munnen. Viner klassificeras i lätta, medelfylliga och fylliga viner.
Halvtorrt – Beskriver vinets sötma. Vita viners sötma klassas i torrt, halvtorrt eller sött.
Karaktär – Vinets utmärkande egenskaper.
Komplext – Sägs om ett vin som man upplever har nya doft- och smakintryck varje gång man provar det.
Kryddigt – Vin med kryddig arom och smak som påminner om lagerblad, kryddnejlika eller peppar. Sägs ofta om viner gjorda av Pinot Noir eller Syrah.
Platt – Beskriver ett smaklöst och tråkigt vin. Lätta viner kan upplevas platta tillsammans med smakrik mat.
Tanninrikt – Tanniner (garvsyra) finns i många unga, röda viner och ger vinet en besk smak.
Umami – Ett smakämne som brukar kallas den femte smaken (oklart, vi vet).
Att komma ihåg inför vinprovningen
- Prova vin åt rätt håll. Man provar alltid vin från vänster till höger. Är det två rader med vinglas provar du motsols, och börjar med främre raden från vänster till höger och fortsätter med bakre raden från höger till vänster.
- Från vitt till rött. Ska du prova både vita och röda viner börjar du med de vita. Ta de lättare vinerna först och fortsätt med de tyngre, fylligare och söta vinerna. Är det flera röda väljer du de tunnaste först.
- Undvik parfym. Starka dofter kan döva eller ta över dina sinnen, som du vill ha ut maximalt av under vinprovningen. Så skippa after shave och parfym.
Som sagt, vin är en hel vetenskap. Vi ska inte påstå att livet blir lättare för att du kan mer om vin, men middagsbjudningarna blir garanterat roligare och shoppingen på bolaget snabbare om du vet vad du gör bland hyllorna. Vi tror att du kommer bli inspirerad efter en professionell vinprovning! Vill du sedan förkovra dig ytterligare inom ditt nya intresse har vi mycket att välja på. Testa Vin & mat i kombination, eller kombinera med godsaker som på Ost- och vinprovning, Choklad- och vinprovning eller Vin- och lakritsprovning, för att verkligen ta dina smaklökar till nya nivåer! PS. Vinprovning är en kanonbra present också. Kanske något att önska sig i bröllopspresent av svärmor eller ge till pojkvännen?