Aktiviteter för svensexan

Svensexan med roliga aktiviteter

rib på svensexan

Har du fått i uppgift att planera svensexan för kompisen som ska gifta sig? Har du ingen aning om vad det betyder eller vad ni ska göra? Här har vi svaren på allt du kan tänkas behöva veta för att planera och skapa en oförglömlig dag.

Vad är en svensexa?

Det kanske är en fråga du sitter och funderar på om det är så att du fått det ärofyllda uppdraget att planera denna tillställning. En svensexa är en dag eller en helg där man firar brudgummen som ska gifta sig. Det är är en tradition som sträcker sig flera hundra år bak i tiden. Tanken då var att man skulle fira ungkarlslivet och dess frihet en sista gång. Just den tanken kanske är en gnutta förlegad idag. Idag är den mer en festlig dag då man samlar kompisarna och har en go stund ihop. Det är också ett perfekt tillfälle att låta brudgummens kompisar lära känna varandra innan bröllopet. Mer komplicerat och invecklat än så behöver tanken bakom en svensexa inte vara.

5 snabba tips

Att planera en svensexa kan ta en stund. Men samtidigt är planeringen inför svensexan A och O och därför kommer här fem tips till planeringen. Det kommer vara värt tiden när man tänker på hur kul det kommer att bli!

  1. Bjud in de som ska komma. Kanske vet du precis vilka som bör bli inbjudna, men ibland kan det vara så att du måste luska fram några kompisar som du inte känner. Hitta ett smart sätt att kommunicera med alla för att underlätta planeringen i sig.
  2. När alla väl är samlade i en gruppchatt eller liknande så är det dags att bestämma när svensexan ska vara. Utgå från när brudgummen kan och sedan föreslå ett par av de datum för kompisarna som ska vara med. Det kan också vara bra och fundera på om ni ska ses över en dag, eller en hel helg.
  3. Bestäm en gemensam budget, detta är bra av flera anledningar, en budget kan både skapa hinder och möjligheter. Med en budget bestämd blir det lättare att planera in de olika aktiviteterna ni känner att ni vill göra, och ni har något att förhålla er till. Det finns olika knep för att hålla budgeten nere om det skulle behövas, exempelvis att istället för att käka lunch på restaurang, grilla i en park.
  4.  Nu när ni har ett ramverk för dagen är det dags att börja planera in era aktiviteter. Vilka aktiviteter ska ni göra på svensexan? Nedan har vi ett par olika idéer till svensexan, så läs vidare så lovar vi att det här med aktiviteter blir glasklart.
  5. Skapa ett schema inför dagen. När ska alla vara vart? Allt från när ni ses på morgonen, till när ni har de olika aktiviteterna. Det här är ju inget ni behöver visa för brudgummen, men kan vara bra med några inplanerade tider.

Aktiviteter för svensexan

Nu när vi har pratat planering så kommer vi till det roliga, aktiviteterna såklart. Det finns oändligt många roliga aktiviteter som ni kan göra under svensexan. Är det så att brudgummen har ett speciellt intresse, då kan ni utforma dagen och aktiviteterna utefter det. Eller så är det så att ni vill göra något ni aldrig testat, ja men då kan ni utgå från det. Här kommer ett par förslag på aktiviteter och svensexor med lite olika teman. Antingen finner du inspirationen, tar delar av det ni är sugna på, eller köper det rätt av. Det är upp till er att bestämma.

James Bond för en dag

aktiviteter på svensexan

Är det så att brudgummen älskar James Bond? Har ni sett alla filmer ihop på bio? Ja men då har vi aktiviteterna för er. Starta dagen med en stabil frukost och ta er till FMJ Shooting Range och testa pistolskytte. Här får ni lära er allt från hur ni bör andas och stå för att sedan lära er sikta och skjuta. En skarpladdad upplevelse som kräver att ni är nyktra och alerta. Ni får testa olika typer av pistoler och under hela upplevelsen blir ni coachade och med lite skicklighet kanske ni träffar mitt i prick.

Bryt sedan av med en god lunch, kanske i kombination med en god dryck. Om det är så att ni har en svensexa i Stockholm och är sugna på öl, ja men då ska ni ta er till Nya Carnegiebryggeriet. Där börjar det med en rundvandring, sedan en guidad ölprovning och efter det blir det mer öl och burgare. Det blir en perfekt lunchaktivitet där ni hinner återhämta krafterna efter förmiddagens aktivitet. Innan ni börjar förbereda er för kvällen väntar en RIB-sightseeing. En snabb färd ut på Östersjön i hela 60 knop.

På kvällen är det dags för klassiska drinkar, i äkta James Bond-anda. Antingen kan ni låta brudgummen vara bartender för en kväll, eller så kan ni gå på en cocktailprovning. Under cocktailprovningen bjuds det på fyra olika sorters cocktails och ni får lära er alla tips och tricks som ni behöver för att kunna blanda dem på hemmaplan i framtiden. Efter en spännande cocktailprovning så är det tid för middag och sedan är kvällen öppen. Blir det en barrunda, dans eller blir det kanske en gammal Bond-rulle som avslut på kvällen?

För den tävlingsinriktade

gocart på svensexan

Kan det vara så att det är den tävlingsinriktade som ska gifta sig. Ja men då kanske svensexan ska kretsa kring tävlingar. Dela in gruppen i lag, om det är så att svensexan består av olika kompisgäng, blanda dem så lär alla känna varandra. Ta er sedan till gokartbanan för en upplevelse bakom ratten. Tuta och kör och se vem som tar sig runt banan snabbast och kora ett vinande lag på plats. Efter ett fartfyllt åkande är det vara dags för lunch, förslagsvis grillar ni utomhus och tar med er ett kubb och låter lagen göra upp.

Efter en härlig lunch och en stund i solen borde ni vara redo för eftermiddagens inlåsning i ett Escape Room. Gnugga geniknölarna och strukturera er för att på snabbast tid lösa alla kluringar och ta er ut. Vilket lag tar sig ut ur sitt rum först? Ja det återstår att se. Avrunda sedan kvällen med en middag på en trevlig restaurang. Till fördrinken kanske du har förberett ett quiz och låter lagen, för sista gången under dagen, tävla mot varandra. Vad vinner man, eller vad förlorar man? Ja det sätter bara din fantasin stopp för.

Gör det till en weekend

weekendresa på svensexan

Ibland behöver man inte hitta på tusen olika saker för att skapa den perfekta svensexan. Ibland handlar det ju faktiskt bara om att rätt personer samlas och har en trevlig stund tillsammans. Åk på en weekend tillsammans! Vill ni spela golf kanske en golfweekend är helt rätt, eller varför inte boka in en spaweekend i annan ort. Åker ni bort har ni möjligheten att turista lite tillsammans, äta och dricka gott samt prata om livet. Eller varför inte turista på hemmaplan, hyra en bastu till svensexan eller åka till någons sommarstuga. Man behöver inte göra det svårare än vad det behöver vara.

Färdig och klar

Efter en lyckad svensexa så återstår bara en sak, själva bröllopet såklart. Då är den stora frågan om du har fixat bröllopspresenten. Eller va det så att du lade alldeles för mycket tid och energi på att fixa den perfekta svensexan? Oroa dig inte! Vi har självklart fixat den ultimata guiden för oförglömliga bröllopsgåvor så att du slipper gå tomhänt.

Rösta på detta inlägg